SIGAS | Avtoplin v svetu

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/lovato/public_html/php/db/connect.php on line 14


Avtoplin v svetu

Zelo težko je ugotoviti število vozil s pogonom na plin v svetu, trenutno se ocenjuje, da jih je okoli 7 milijonov, vendar pa število zelo narašča. V Veliki Britaniji, ki ima največjo koncentracijo vozil na svojih cestah, je število avtomobilov na plinski pogon zelo majhno, okoli 50.000. Ravno zaradi tega vlada uvaja spodbujevalne ukrepe, da bi povečala število teh vozil.

Kot zanimivost velja omeniti, da se je še nedavno tega njena visokost kraljica Elizabeta II. Vozila z rolls-royceom phantom VI, ki je bil predelan na plinski pogon, kar je vsekakor lepa vzpodbuda in zgled drugim.Poleg tega so v kraljevem voznem parku predelani še štirje avtomobili. Tudi britanski premier Tony Blair se vozi z avtomobilom na plinski pogon, ravno tako še nekaj drugih vladnih uslužbencev.

Na Japonskem, kjer imajo velike probleme z gostoto naseljenosti, morajo vsi taksiji imeti pogon na plin. Ravno zaradi tega je bil na Japonskem zabeležen večji porast avtomobilov s pogonom na plin. Do nedavnega je imela največje število avtomobilov na plin Italija, ki je na drugem mestu z okoli 1,200.000 avtomobili, za njo  je Nizozemska z 800.000, Južna Koreja s 790.000 in Avstralija z okoli 530.000 vozili na plinski pogon.. V Evropi je primer uporabe avtoplina v javnem prevozu Dunaj, kjer zaradi ekonomičnosti in ugodnih vplivov na okolje že 30 let uporabljajo avtoplin. Trenutno je na Dunaju 550 avtobusov na plin, ki jih uporabljajo v javnem mestnem prevozu.

V nekaterih evropskih državah, kjer se plin ni uporabljal kot alternativno gorivo, se je po mnogih ekonomskih študijah in  študijah vpliva na okolje, začela intenzivna rast števila avtomobilov s plinskim pogonom. Npr. v Španiji je vlada začela testirati uporabo plina v javnem prevozu, npr. mesto Valladolid, nakar je bila podpisana pogodba za predelavo 110 avtobusov na plinski pogon, nato pa naj bi se projekt razširil na 15 največjih španskih mest.

V velikih mestih vzhodne Evrope (Moskva, Kijev, Budimpešta, Praga) so oblasti prepoznale pozitivne učinke avtoplina pri zaščiti okolja, zaradi velike koncentracije vozil v centrih mest, pa prilagodile nove zakone avtoplinu kot zelo ekološkemu gorivu.

V ostalih delih sveta kot na primer v Tajvanu, veliki proizvajalci avtomobilov že v serijski proizvodnji vgrajujejo motorje s pogonom na plin. Okoli 10.000 taksijev se že zdaj vozi na plin zaradi zniževanja stroškov.V Kaliforniji, tehnično najbolj razviti regiji na svetu, resolucija o zaščiti okolja poleg električnega pogona priporoča tudi pogon vozil na avtoplin in metan.

Svetovno združenje za propan plin (NPGA) napoveduje, da bo v  Ameriki samo do leta 2010 17 milijonov vozilna plinski pogon.

Z vse večjimi zahtevami za zaščito okolja in z bolj rigoroznimi normami koncentracije škodljivih plinov v zraku bi avtoplin moral postati eno od primarnih goriv v avtoindustriji.